##### Kartick porel

#### Cgl

#####

**Question**

18-10-21

**Answer**

**Q . Machine P can print one lakh books in 8 hours .Machine Q can print the same number of books in 10 hours while R can print the same 12 hours All machine started printing at 9am .machine P is stopped at 11am and remaining two machine complete work. Approximately at what time the printing of 1 lakhs books be completed **

LCM of 8,10,12 =120 (total work)

P =8 , P’s 1 hour work =120/8=15

Q= 10 , Q’s 1 hour work =120/10=12

R=12 , R’s 1 hour work =120/12 =10

P,Q,R work together from 9am to 11am (2 hours) = 15*2+12*2+10*2 = 30+24+20=74

Remaining work = 120-74= 46 ( should be completed by Q and R)

Q and R work = 12+10=22

Remaining work complete in 46/22 =2+1/11 ( approx. 2 hours after P left)

11am plus 2 hours = 1 PM